Ανακοινώσεις

Μουσεία Νομού

Χάρτης

Αγιά

Για την προέλευση του ονόματός της, πιστεύεται ότι προήλθε από το Αγυιά, που σημαίνει δρόμος και παλαιότερα σχετίζονταν με τον Απόλλωνα Αγυιάτη. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από την αραβοτουρκική λέξη ajan που σημαίνει κεφαλοχώρι, ενώ άλλοι το ετυμολόγησαν από το επίθετο αγία με παράλειψη κάποιου ουσιαστικού.Στα χρόνια της τουρκοκρατίας συναντούμε και το όνομα Γενιτζέ.

Η Αγιά είναι η έδρα του ομώνυμου δήμου με πληθυσμό περισσότερους από τρεις χιλιάδες κατοίκους και βρίσκεται στους πρόποδες του Κισσάβου σε υψόμετρο 250 μέτρων στο καταπράσινο Δώτιο πεδίο.

Η μορφολογία και η ευφορία του εδάφους, στάθηκαν οι αιτίες της πρώιμης – στους προϊστορικούς χρόνους – κατοίκησης του χώρου της Αγιάς. Ο προϊστορικός οικισμός της Αγιάς χρονολογείται στην ώριμη και μέση εποχή του χαλκού. Βρίσκεται στη θέση Κωσταρή.

Αλλεπάλληλοι περίβολοι με ξερολιθιά, αποτελούν τα όρια των σημερινών χωραφιών και υποβαστάζουν βαθμιδωτά άνδηρα. Τον 11ο αιώνα ως αυτοκρατορική κτήση παρουσίαζε μεγάλη οικονομική άνθηση και θρησκευτική ζωή. Η μακραίωνη ιστορία της έχει να επιδείξει πολλές επιδρομές, λεηλασίες και κατακτήσεις.

Η Αγιά διαθέτει αξιόλογα βυζαντινά μνημεία, όπως οι Μονές Αγ. Αναργύρων, Εισοδίων της Θεοτόκου – Αγ. Παντελεήμονος. Επίσης διαθέτει πλήθος θρησκευτικών μνημείων μεταβυζαντινής κυρίως περιόδου. Πλήθος εκδηλώσεων κάθε χρόνο, αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά της Αγιάς.


agia4 agia5 agia6
Copyright Περιφέρεια Θεσσαλίας - Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας - Created by itbiz