Ανακοινώσεις

Μουσεία Νομού

Χάρτης

Αμπελάκια

Στις ΒΔ. πλαγιές του Κισάβου, σε απόσταση 31 χλμ από τη Λάρισα βρίσκεται ο διατηρητέος ιστορικός οικισμός των Αμπελακίων. Στα Αμπελάκια ιδρύθηκε ο πρώτος συνεταιρισμός στον κόσμο, το 1778, που ονομαζόταν «Κοινή Συντροφιά και Αδελφότης Αμπελακίων».

Αντικείμενό του ήταν η βαφή νημάτων με ριζάρι (ερυθρόδανο) και το εμπόριο των βαμβακερών υφασμάτων. Έτσι ο οικισμός άκμασε σ’ όλους τους τομείς. Δείγματα αυτής της ακμής είναι τα αρχοντικά που σώζονται, με αξιολογότερο του Γεωργίου Μαύρου (Σβαρτς). Στα Αμπελάκια λειτουργούσε κατά τη διάρκεια της Κατοχής αντιστασιακό τυπογραφείο.


Σήμερα οι κάτοικοι των Αμπελακίων ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τη γεωργία και τον τουρισμό. Στα εξωκκλήσια του Προφήτη Ηλία (20/7) και του Αγ. Γεωργίου (3/11) γίνονται μεγάλα πανηγύρια. Το Κάστρο της Ωριάς, που βρίσκεται στην άκρη απόκρημνου βράχου, έλεγχε τη στενή διάβαση των Τεμπών. Ενδιαφέρουσες είναι οι μεταβυζαντινές εκκλησίες με σπάνιες εικόνες. Η
«Μανιάρειος Σχολή» λειτουργούσε μέχρι το 1930 και στη θέση της σήμερα στεγάζεται το Δημοτικό Σχολείο. Στο Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς λειτουργεί έκθεση αντικειμένων από τις αρχές του 19ου αι. Από τα Αμπελάκια διέρχεται το διεθνές μονοπάτι 02, που διασχίζει τον Κίσαβο.

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Αμπελακίων στεγάζεται στο αρχοντικό Μουλά. Αντικείμενα της αγροτικής ζωής, του ποιμενικού βίου, της βιομηχανίας και βιοτεχνίας των Αμπελακίων, καθώς και της καθημερινής ζωής των ανθρώπων, φιλοξενούνται στο χώρο και εκτίθενται μαζί με σπάνια κομμάτια από την προεπαναστατική περίοδο και την επανάσταση του ‘21.

parados_oikism_ampelakia parados_oikism_ampelakia2 parados_oikism_ampelakia21
parados_oikism_ampelakia3 parados_oikism_ampelakia4 parados_oikism_ampelakia22

 

Copyright Περιφέρεια Θεσσαλίας - Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας - Created by itbiz