Ανακοινώσεις

Μουσεία Νομού

Χάρτης

Ανατολή

Ανήκει στο Δήμο Λακέρειας και είναι χτισμένη στις Ν. πλαγιές του Κισάβου σε υψόμετρο 1.000 μ. Ιδρύθηκε κατά μία άποψη από Σλάβους γεωργοκτηνοτρόφους. Η αντιστασιακή δράση του χωριού είναι γνωστή από τους αγώνες του καπετάν-Κισάβου. Οι κάτοικοί της ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Σημαντικό μνημείο αποτελεί το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, που ιδρύθηκε από τον Άγ.Δαμιανό το Μυροκοβίτη το 1550.

Καταστράφηκε και ανοικοδομήθηκε το 1797 και είναι κατάγραφο με τοιχογραφίες. Στο χωριό σώζονται και άλλα χριστιανικά κτίσματα, όπως ο
Άγ. Αθανάσιος με τοιχογραφίες του 1553, η Κοίμηση της Θεοτόκου (1631), ο Άγ. Νικόλαος (1645), ο Άγ. Παντελεήμονας (1641) και η Άγ. Τριάδα (1781), ενώ σε αίθουσα του ναού του Αγ. Γεωργίου φιλιξενούνται εκκλησιαστικά κειμήλια από το 17ο αιώνα.

Το κτίριο των
Αρχοντούλη και Γεωργούλη, καθώς και το λιθόκτιστο γεφύρι στο κέντρο του οικισμού, αποτελούν δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Φωτογραφική έκθεση λειτουργεί στο Πολιτιστικό Κέντρο, με τη συνδρομή του οποίου γίνεται η αναβίωση των «Αλωνιών» στο πέτρινο αλώνι του Αγ. Παντελεήμονα.

Δάση κατάφυτα από οξιές και έλατα, που φιλοξενούν άγρια ζώα και θηράματα, ζώνουν την περιοχή. Τα πανηγύρια του καλοκαιριού με τις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, συγκεντρώνουν πλήθος επισκεπτών.

parados_oikosmoi_anatolh parados_oikosmoi_anatolh2 anatoli
parados_oikosmoi_anatolh3 parados_oikosmoi_anatolh4 anatoli2

 

Copyright Περιφέρεια Θεσσαλίας - Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας - Created by itbiz