Ανακοινώσεις

Μουσεία Νομού

Χάρτης

Καλιπεύκη

Η Καλλιπεύκη βρίσκεται 56 χλμ ΒΑ. της Λάρισας και ανήκει στο Δήμο Γόννων. Υπήρξε γεννέτειρα του Στέργιου Χατζηκώστα, φίλου και στενού συνεργάτη του Ρήγα. Οι κάτοικοί της ασχολούνται με τη γεωργία (πατάτες), την κτηνοτροφία και την υλοτομία.

Η καλλιεργήσιμη γη του οροπεδίου της Καλλιπεύκης δημιουργήθηκε από την αποξήρανση της λίμνης Ασκουρίδας το 1911. Στο πανηγύρι του Αγ. Πνεύματος πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στο ναό της Αγ. Τριάδας και γλεντάει με παραδοσιακή δημοτική μουσική και φαγοπότι. Ιδανικός χώρος αναψυχής υπάρχει σε υψόμετρο 1.500 μ. στη θέση «Κατής», όπου δημιουργήθηκε τεχνητή λίμνη σε εξαιρετικής ομορφιάς τοπίο, μέσα σε δάσος με οξιές και έλατα.

Αντίστοιχης ομορφιάς χώρος είναι και η «Πατωμένη», ανάμεσα σε πεύκα, όπου βρίσκεται και η ομώνυμη βρύση. Η κορυφή «Μεταμόρφωση» είναι η ψηλότερη του Κάτω Ολύμπου και προσφέρει θαυμάσια θέα στο Αιγαίο. Απομεινάρια της Οθωμανικής κατάκτησης αποτελούν οι οροθετικοί σταθμοί στις θέσεις «Μερκέδι» και «Κούτρες», ενώ το πέτρινο γεφύρι στη θέση «Αλώνια» των αρχών του 20ού αι., αντιστέκεται ακόμα στο χρόνο.

Αξιόλογες είναι οι εκκλησίες των Αγ. Αποστόλων, της Αγ. Παρασκευής και του Αγ. Θεοδώρου, που πλαισιώνουν τον οικισμό. Χαρακτηριστικό έθιμο είναι οι «περδίκες» που αναβιώνουνι στις 2 Μαΐου στο ξωκλήσι του Αγ. Αθανασίου.
kalipefki kalipefki1 parados_oikismoi_kalipeukh

Copyright Περιφέρεια Θεσσαλίας - Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας - Created by itbiz