Ανακοινώσεις

Μουσεία Νομού

Χάρτης

Καρίτσα

Βρίσκεται σε υψόμετρο 250 μ. στις κατάφυτες Α. πλαγιές του Κισάβου, απέχει από τη Λάρισα 55 χλμ. και ανήκει στο Δήμο Ευρυμενών. Οικισμός της είναι το Κόκκινο Νερό. Οι κάτοικοί της μετοίκισαν στη σημερινή θέση το 10ο αι. από το Οικονομείο (Κονομειό), που βρισκόταν Δ. της Μονής του Αγ. Δημητρίου.

Ασχολούνται με την παραγωγή καστάνων, τις δασικές εργασίες και τον τουρισμό. Αξιόλογη είναι
πηγή μεταλλικού νερού Κόκκινο Νερό με ιαματικές ιδιότητες. Η περιοχή είναι πνιγμένη σε δάση με καστανιές, αριές, οξιές, κουμαριές, στα οποία διαβιούν αγριογούρουνα, ζαρκάδια, σκίουροι, φασιανοί κ.ά.

Οι παλιότερες εκκλησίες της Καρίτσας είναι αφιερωμένες στον Άγ. Αθανάσιο και τον Άγ. Νικόλαο, ενώ πολιούχοι είναι οι
Παμμέγιστοι Ταξιάρχες. Ωστόσο πανηγύρια με μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις γίνονται του Αγ. Πνεύματος και το Δεκαπενταύγουστο. Η σημαντικότερη, όμως, εκδήλωση είναι η γιορτή του κάστανου τον Οκτώβρη με έκθεση λαογραφικού υλικού, δωρεάν προσφορά καστάνων και λαϊκό γλέντι.

Τα γραφικά σπίτια, ο
νερόμυλος του Πάνου, η παραδοσιακή βρύση του Παπαρίζου, τα γεφύρια και οι πανέμορφες παραλίες (Ψαρόλακκα, Παναγία, Κόκκινο Νερό) προσελκύουν τους επισκέπτες. Μοναδική εμπειρία αποτελεί η διάσχιση του φαραγγιού της Καλυψούς και η πεζοπορία στην ομορφότερη πλευρά του Κισάβου.

parados_oikismoi_karitsa parados_oikismoi_karitsa2
Copyright Περιφέρεια Θεσσαλίας - Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας - Created by itbiz