Ανακοινώσεις

Μουσεία Νομού

Χάρτης

Μεγαλόβρυσο (Νιβόλιανη)

Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 600 μ. στις ΝΑ. πλαγιές του Κισάβου και ανήκει στο Δήμο Αγιάς. Οι κάτοικοί του ασχολούνται με τη γεωργία, τη δενδροκομία και την κτηνοτροφία. Το χωριό πανηγυρίζει στις 20 και 27/7 με παραδοσιακό γλέντι, στα ξωκλήσια του Προφήτη Ηλία και του Αγ. Παντελεήμονα αντίστοιχα. Ενδιαφέροντα είναι τα «Πασχαλιόγιορτα».

Η πηγή «Μεγάλη Βρύση» υδρεύει και αρδεύει τον οικισμό, ενώ βρίσκεται σε μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, κατάφυτη από πλατάνια, σε απόσταση 200 μ. από τον οικισμό. Από τη θέση «Καραούλι» φαίνεται το Αιγαίο, ο κάμπος της Αγιάς, το Μαυροβούνι, το Πήλιο, ο θεσσαλικός κάμπος, οι Σποράδες και ο Άθως.

Στο χωριό σώζεται το μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το καθολικό του οποίου ανάγεται στο 13ο αι. και ανακαινίσθηκε το 1639. Αξιόλογες είναι και οι εκκλησίες του Αγ. Αθανασίου, του Αγ. Γεωργίου και του Αγ. Δημητρίου.

Το Μεγαλόβρυσο είναι κηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός, αφού αρκετά από τα σπίτια παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο, καθώς ντόπιοι και Ηπειρώτες μάστοροι συνάρμοζαν με μοναδικό τρόπο την πέτρα και το ξύλο.

parados_oikismoi_megalobruso parados_oikismoi_megalobruso2 megaovryso_moni_panagias

Copyright Περιφέρεια Θεσσαλίας - Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας - Created by itbiz