Ανακοινώσεις

Μουσεία Νομού

Χάρτης

Ραψάνη

Η Ραψάνη, χτισμένη από το 10 αι., σε υψόμετρο 550 μ. ανήκει στο Δήμο Κάτω Ολύμπου και περιλαμβάνει τον οικισμό της Περαταριάς. Οι κάτοικοί της ασχολούνται κύριως με την αμπελουργία (παράγει σταφύλια Ο.Π.Α.Π) και τη γεωργοκτηνοτροφία.

Τα δύο σπήλαια, κοντά στο χωριό παρουσιάζουν αξιόλογο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο. Σημαντικά μνημεία είναι το
μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων (1778), που βρίσκεται στο ομώνυμο δάσος, ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα (18ος αι.) και το ξωκλήσι του Ιωάννου του Προδρόμου (1547). Υπό ίδρυση βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο,.

Στη Ραψάνη δραστηριοποιούνται ο
Μορφωτικός - Πολιτιστικός - Λαογραφικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Γυναικών Ραψάνης με παρασκευή παραδοσιακών γλυκών και πιτών. Πανηγύρια οργανώνονται το Δεκαπενταύγουστο στην πλατεία του χωριού με διήμερες εορταστικές εκδήλωσεις, στην κινητή γιορτή των Αγίων Θεοδώρων στο φερώνυμο μοναστήρι, ενώ στις 5 Μαρτίου πραγματοποιείται ο εορτασμός του Νεομάρτυρα Αγ. Γεωργίου του εκ Ραψάνης.

Κατά το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου στην πλατεία οργανώνεται η Γιορτή Κρασιού του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού με πολύ
χορό, παραδοσιακό φαγητό και κρασί. Η Καθαρά Δευτέρα γιορτάζεται παραδοσιακά με δωρεάν προσφορά κρασιού, φασολάδας και νηστίσιμων.

parados_oikismoi_rapsanh parados_oikismoi_rapsanh2 rapsani-1
parados_oikismoi_rapsanh3 parados_oikismoi_rapsanh4 rapsani-4

Copyright Περιφέρεια Θεσσαλίας - Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας - Created by itbiz