Ανακοινώσεις

Μουσεία Νομού

Χάρτης

Ιερά Μονή Αναλήψεως Συκιάς Ελασσόνας

ΒΑ. του χωριού Συκιά σε απόσταση 3 χλμ. βρίσκεται η Μονή Αναλήψεως του Σωτήρα, κοντά στον προσφυγικό συνοικισμό της Ανάληψης.

Ιδρύθηκε
το 1650 από τους μοναχούς Ιωακείμ και Ιωάννη και τον Ιερομόναχο Διονύσιο και ήταν μετόχι του μοναστηριού της Παλαιοκαρυάς και ένα από τα 5 σταυροπηγιακά μοναστήρια της Ελασσόνας. Το μοναστήρι είχε μεγάλη περιουσία, την οποία χρησιμοποιούσε ως βοήθεια στους φτωχούς, για την πληρωμή δασκάλων της γύρω περιοχής και ως υποστήριξη στον Μακεδονικό Αγώνα. Διέθετε κελιά, ξενώνες, δεσποτικό και αποθήκες. Κάηκε το 1943 από τους Γερμανούς και το 1965 από απερισκεψία.

Πρόσφατα οι ζημιές αποκαταστάθηκαν και το μοναστήρι απέκτησε την αρχική του μορφή. Το καθολικό είναι αθωνικού τύπου (τρίκογχος σταυροειδής) με οκταγωνικό τρούλο. Αξιόλογα είναι το τέμπλο του (1766), οι τοιχογραφίες (1778), οι εικόνες και οι επιγραφές. Ένα μικρό πηγάδι, που υπάρχει στο μοναστήρι, ενώ παραμένει ξερό όλο το χρόνο, αναβλύζει αγίασμα την ημέρα της γιορτής του μοναστηριού.

8rhsk_mnhmeia_analhpsews_sukias_ellassonas 8rhsk_mnhmeia_analhpsews_sukias_ellassonas2 8rhsk_mnhmeia_analhpsews_sukias_ellassonas3
Copyright Περιφέρεια Θεσσαλίας - Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας - Created by itbiz