Ανακοινώσεις

Μουσεία Νομού

Χάρτης

Μονή Αγ. Τριάδας Σπαρμού

8rhsk_mnhmeia_agia_triada_sparmou
8rhsk_mnhmeia_agia_triada_sparmou2
Βρίσκεται στη ΝΔ. πλευρά του Ολύμπου κοντά στο χωριό Σπαρμός. Γνωρίζουμε ότι το καθολικό ανακαινίστηκε το 1633. Αρχικά ανήκε στην Επισκοπή Πέτρας αλλά αργότερα ανακηρύχτηκε σταυροπηγιακό μοναστήρι και υπαγόταν απευθείας στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

’Ακμασε το 18ο αι. και απέκτησε τεράστια περιουσία. Είχε πολυάνθρωπη αδελφότητα, που αποτελούνταν από 150 περίπου μοναχούς, ενώ απασχολούσε και υπαλληλικό προσωπικό. Το μοναστήρι αποτέλεσε κέντρο γραμμάτων και εκπαίδευσης πολλών ιερωμένων, λογίων και διδασκάλων, μεταξύ αυτών του Ιωνά Σπαρμιώτη, του Δανιήλ εκ Τσαριτσάνης, του Γερμανού Σπαρμιώτη, του Γερμανού Κρητικού. Η Μονή συνέβαλε στην οικονομική ενίσχυση της Σχολής της Τσαριτσάνης και διέθετε πλούσια βιβλιοθήκη με σπάνια έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στη Μονή της Ολυμπιώτισσας Ελασσόνας.


Το μοναστήρι είναι χτισμένο κατά το βυζαντινό πρότυπο. Περίβολος ορθογώνιου σχήματος, πάνω στον οποίο είναι ενσωματωμένα τα κελιά, η τράπεζα, οι αποθήκες και το παρεκκλήσιο του Αγ. Χαράλαμπου, ενώ στο κέντρο βρίσκεται το καθολικό (μονόχωρη βασιλική με νάρθηκα). Το εσωτερικό του είναι κατάγραφο με τοιχογραφίες. Η φορητή εικόνα της Αγ. Τριάδας φιλοτεχνήθηκε μεταξύ των ετών 1835 και 1838 και το μεταλλικό κάλυμμά της κατασκευάσθηκε το 1841 στην Τσαριτσάνη. Στη διάρκεια της Κατοχής αλλά και από ιερόσυλους προκλήθηκαν ζημιές.

8rhsk_mnhmeia_agia_triada_sparmou3 8rhsk_mnhmeia_agia_triada_sparmou4
Copyright Περιφέρεια Θεσσαλίας - Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας - Created by itbiz