Ανακοινώσεις

Μουσεία Νομού

Χάρτης

Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου και Αγ. Δημητρίου Στομίου

Ονομαζόταν παλιότερα και «Κομνήνειος» Μονή, ονομασία για την οποία υπάρχουν δύο εκδοχές: ή από τον κτήτορα της Μονής, τον αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό, για το οποίο δεν υπάρχει ιστορική μνεία ή από παραφθορά του «Οικονομείου», ονομασία μικρού παρακείμενου χωριού «Κονομειό» ή «Οικονομείο».

Η χρονολογία ίδρυσης δεν είναι γνωστή, πρέπει όμως να αναζητηθεί πριν το 1492 (στο 14ο αι. πιθανότατα), χρονιά ανακαίνισής της από τον επίσκοπο Πέτρας (Ολύμπου), Ακάκιο. Οι σωζόμενοι αρχαιοελληνικοί κίονες στο κέντρο του συγκροτήματος της Μονής, αποδεικνύουν ότι υπήρχε εδώ αρχαίος ναός πιθανόν του «Πετρώου» Ποσειδώνα, ενώ προχριστιανικές επιγραφές και γλυπτά που βρέθηκαν, φανερώνουν την ύπαρξη στο χώρο του καθολικού, ενός παλαιοχριστιανικού ναού (4ου-5ου αι.).


Το 1758 έγινε αγιογράφηση του καθολικού, το 1792 ανακαινίστηκε όλη η Μονή ξανά και το 1868 πυρπολήθηκε. Το σημερινό μοναστήρι διακρίνεται για την ιδιαίτερη εξωτερική του όψη.

8rhsk_mnhmeia_monh_koimhsews_8eotokou_agiou_agiou_dhmhtriou_stomiou.jpg 8rhsk_mnhmeia_monh_koimhsews_8eotokou_agiou_agiou_dhmhtriou_stomiou2.jpg 8rhsk_mnhmeia_monh_koimhsews_8eotokou_agiou_agiou_dhmhtriou_stomiou3.jpg
Copyright Περιφέρεια Θεσσαλίας - Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας - Created by itbiz